Nytt medlemssamfunn: Waqeffanna Oromo Religion

Trossamfunnet Waqeffanna Oromo Religion er tatt opp som STL Bergens 19. medlemssamfunn. Opptaket ble enstemmig vedtatt av årsmøtet, som ble avholdt den 11. februar. 

Waqeffanna er den tradisjonelle religionen til oromoene, den største folkegruppen i Etiopia. Waqeffanna er en monoteistisk religion som tilber Waaqa (Gud) som høyeste vesen og skaper av hele universet. 

I Norge er trossamfunnet aktivt i flere byer og har adresse i Bergen. De har omtrent 65 medlemmer i hele landet, men noen aktiviteter trekker mange flere deltakere. Hvert år reiser oromoer fra hele Norden til Bergen og Oslo for å feire høytiden Irreecha sammen, en festival som takker Waaqa for hans velsignelser og barmhjertighet. I Bergen feires festivalen ved Skomakerdiket, som ligner på den hellige innsjøen Bishoftu i Etiopia.

Fersk styreleder i STL Bergen, Jannicke Troe, er glad for medlemstilveksten og ønsker representantene fra Waqeffanna velkommen:

«Norske waqeffanna-troende har sitt hovedkontor i Bergen. At de nå er med i STL, er med på å synliggjøre det store mangfoldet av tro og livssyn i byen vår.»

Trossamfunnets styreleder Asnake Erko gleder seg til å bli kjent med de andre tros-og livssynssamfunn som er med i rådet: 

«Samarbeid og kjennskap på tvers av tro og livssyn er viktig for å kunne leve godt sammen. I Etiopia har vi kjempet lenge for å kunne utøve religionen vår. Derfor er det et stort skritt for oss å bli anerkjent som del av et så sentralt fellesskap som STL.»

Det er i dag stort religiøst mangfold blant oromoene. Lenge har det ikke vært mulig å praktisere waqeffanna offentlig i Etiopia. Selv om det nå er tillatt å tilhøre og utøve waqeffanna, er kampen om like rettigheter er ikke over. Oromoer i Norge tilhører etiopisk-ortodokse, protestantiske, katolske, muslimske, og altså waqeffanna trossamfunn.

Legg igjen en kommentar